26. januar 2022
Vi har brugt årsskiftet til at gøre status over vores årsplan, og vi ser nu ind i 2022 med udsigt til flere spændende indsatser i Specialområde Hjerneskade.
En af de vigtigste overskrifter her i 2022 er indsatser, der skal sikre, at den enkelte borger bliver inddraget. Vi vil give borgeren en stemme, og vi vil hjælpe med at afdække borgerens håb og drømme. Der er dog også andre vigtige tiltag, der blandt andet skal sikre rekruttering og kompetenceudvikling af vores medarbejdere.
Mit liv – Min plan
Et af de værktøjer, vi vil afprøve, er "Mit liv – Min plan". I 2017-2020 udviklede fire kommuner med støtte fra VELUX FONDEN metoder og tilgange til at samarbejde med borgerne om deres handleplaner. "Mit liv – Min plan" er et resultat af dette projekt. Modellen indeholder metoder og redskaber, der understøtter dialogen, så borgeren kan formulere sine håb og drømme.
En af vores afdelinger har testet metoden på et par borgere, og både borgere og personale har været meget positive. Borgerne har følt sig hørt, og personalet har fået vigtig viden til deres arbejde og indsats. Vi vil derfor undersøge, om brugen af værktøjet i lidt større målestok – og eventuelt i en lettere modificeret udgave – er velegnet til borgerinddragelse i forbindelse med vores målgruppe.
Der er tale om en prøvehandling med udgangspunkt i forbedringsmodellen. Læring vil derfor ske løbende, eventuelt med flere prøvehandlinger undervejs.
Øvrige borgerrettede tiltag
På tværs af Socialområdet i Region Midtjylland gennemføres en undersøgelse kaldet "Ordet er dit". Det er en nem og agil undersøgelse, der kan gennemføres med få ressourcer. Svarene registreres på en tablet, og spørgsmålene handler blandt andet om tryghed, om man føler sig set og hørt, og om tilfredsheden med den støtte man får til kontakt med ens netværk.
Formålet er at inddrage og høre borgerne om deres tilfredshed, samtidig med at der genereres borgernære data og viden om den oplevede tilfredshed. Resultaterne kan bruges til udvikling af indsatsen på alle niveauer af organisationen.
Endelig vil vi i specialområdet arbejde med vores dagtilbud – helt præcist vores aktivitets- og samværstilbud. Vi har i dag ret forskelligartede tilbud, hvilket er en styrke på nogle punkter, men der er også noget viden, vi skal dele – og som skal øge den kvalitet borgerne oplever i tilbuddet. I et af vores dagtilbud har de mottoet "Et godt sted at være" – og sådan skal det føles hele vejen rundt.
Projekt med fokus på god introduktion
Ud over det nære, borgerrettede perspektiv kommer vi også til at arbejde med magtanvendelser, hvor vi fortsat skal forebygge og lære. Der kommer indsatser med fokus på sundhedsfaglig dokumentation og kompetencer – og så kommer der konkrete tiltag, der skal styrke monofagligheden, for at vi på den måde kan skabe et endnu bedre tværfagligt samarbejde.
For at vi kan lykkes med alle disse indsatser, er det afgørende, at vi kan rekruttere faglærte medarbejdere – og at vi kan fastholde dem. I samarbejde med Socialområdet er vi derfor i fuld gang med et projekt, hvor vi ansætter en gruppe medarbejdere, der får et helt særligt introduktionsforløb.
Introduktionsforløbet varer fire måneder, og bliver en blanding af følvagter, undervisning, sparring og mentorforløb – og med tiden også vagter, hvor man indgår i normeringen. Det kommer til at ske i afdelingerne, men de nyansatte får også et vigtigt fælles forum, hvor de kan støtte hinanden og udvikle sig sammen.
Tanken er, at medarbejderne via den grundige introduktion bliver klædt godt på til opgaverne, og får viden, de kan omsætte til praksis. Det giver kompetencer, en tro på egne evner, og vil i sidste ende kunne mærkes af borgerne. Vi glæder os meget til projektet, og til at tage imod en samlet flok kommende medarbejdere i Specialområde Hjerneskade.