Mange borgere er i en stresstilstand efter en hjerneskade. For dem kan naturen virke stressreducerende og gøre det nemmere at agere i grupper.

Selv de mest udfordrede borgere kan få stor værdi af udelivet, da de kan deltage på egne præmisser.

På Tagdækkervej inddrager vi udelivet i vores aktivitetstilbud, hvor en lille gruppe borgere mødes to gange om ugen med naturen som samlingspunkt. Det er en gruppe borgere med meget forskellige forudsætninger, som alligevel finder det meningsfuldt at samles omkring udelivet.

Stressreduktion og sansestimulering

I naturen er der højt til loftet – både fysisk og mentalt. De store uderum stiller færre krav til borgerne og det påvirker adfærden positivt. For mange borgere bliver lunten lidt længere udendørs og de kan pludselig rumme små forstyrrelser som fx en skramlende havestol.

For nogle urolige borgere kan det skabe ro at have en fysisk opgave som at feje fliserne eller luge ukrudt. For andre borgere kan det skabe ro at sidde og kigge på flammerne fra et bål.

"Når vi kommer udenfor, så sænker vi automatisk tempoet og tuner ind på en anden måde. Vi bruger vores sanser og falder langsomt til ro. Det mærker vi meget tydeligt på vores borgere" siger pædagog Anette Uldael.

Naturen kan også have stor værdi for de borgere, som ikke kan ret meget fysisk. De kan se årstidernes skiften i farven på bladene. Høre vinden suse. Dufte til blomster og friske krydderurter. Smage nyplukket frugt eller grønt. Selv en simpel tur i kørestolen på et andet underlag eller en stund i solen kan mærkes helt ind i kroppen.

Udeliv kan dyrkes hele året rundt

På Tagdækkervej mødes borgere enten i de grønne udearealer, orangeriet eller den flotte sansehave. I orangeriet og højbedene dyrker de frugt og grønt, jordbær, krydderurter og blomster. Det gør uderummet til et hyggeligt og rart sted at være.

De nyder gerne at rykke aktiviteter som højtlæsning eller kreative projekter udendørs, hvor der er en anden tid og ro til fordybelse.

Om vinteren tager de udelivet med indendørs, da mange af de stillesiddende borgere hurtigt bliver kolde. Så arbejder de bl.a. med at forspire planter, dyrker orkidéer, passer akvariet med fisk og havplanter eller laver forsøg med at genplante rester fra køkkenet.

"Vi gør meget ud af at skabe sammenhæng mellem udelivet og de øvrige aktiviteter. Madlavningsgruppen bruger vores friske grøntsager. Værkstedsgruppen har bygget vores plantekasser. Det styrker fællesskabet på tværs af huset" siger hun.

Øget selvstændighed – selv for de mest udfordrede

Borgerne er selv med til at bestemme, hvad de skal lave og kommer gerne med idéer til nye projekter. Det er som om, at udelivet lægger op til en højere grad af problemløsning og kreativitet, hvor borgerne får lyst til at eksperimentere og udfordre sig selv.

"Vi lægger altid en klar plan og struktur for vores samvær, og giver borgerne nogle konkrete opgaver, som de kan udføre succesfuldt. Det skaber forudsigelighed og giver øget selvstændighed – selv hos de mest udfordrede borgere" siger hun.  

De mest udfordrede borgere kan fx være med til at vande blomster med en vandpistol, mens nogle af de mere selvstændige borgere selv sørger for at vande planterne i weekenden med støtte fra personalet. På den måde føler alle, at de kan bidrage til noget meningsfuldt.

Vil du vide mere om, hvordan vi arbejder med udeliv på Tagdækkervej? Så kontakt Anette Uldael på ANULCH@rm.dk.