Formål

Formålet med projektet er at undersøge, hvorvidt og hvordan en systematisk og tilpasset brug af BBAUM i socialpædagogisk praksis kan have en positiv virkning for borgere med erhvervet hjerneskade. Samtidig ønsker vi at få erfaringer med, om BBAUM som behandlingsmetode kan påvirke medarbejdernes oplevelse af deres relation til borgerne positivt.

Baggrund

En erhvervet hjerneskade kan føre til fysiske, kognitive, sansemæssige og sociale funktionsændringer. Især de kognitive og sansemæssige forstyrrelser kan føre til nedsat evne til at regulere egen arousal og følelser, samt til en uhensigtsmæssig adfærd i forhold til sig selv og andre. Uhensigstsmæssig adfærd kan betegnes som udadreagerende, selvskadende eller selvstimulerende adfærd. Det kan betyde, at borgerne bliver begrænset i deres selvstændighed og mulighed for at deltage i sociale relationer og aktiviteter.

Hvad er BBAUM?

BBAUM står for "Beroligende Behandling til Adfærdsforstyrrede og Urolige Mennesker". Det er et behandlingskoncept udviklet af fysioterapeut Marlene Jul Houmann. Konceptet er oprindeligt udviklet til borgere med demens og agiteret adfærd. Helt konkret gør medarbejderne brug af berøringer og en relationel og kropslig kontakt til at understøtte borgerens ro og integritet.

Målet er at hjælpe borgeren til øget tryghed, trivsel og kontrol over eget liv. Det skal give en højere grad af kropslig og mental sundhed, samt aktiv deltage i eget liv.

Metode

Projektet bliver gennemført i to ensartede forløb fra marts til juni 2024 og august til november 2024. Vi deltager med otte forskellige borgere fra to afdelinger i projektet. Medarbejderne bliver tilbudt en grundig introduktion og oplæring i konceptet samt løbende sparring. Desuden er der en tovholder i hver adeling, der understøtter forløbet.