Specialområde Hjerneskade igangsætter et projekt, som skal understøtte borgernes muligheder for at anvende IKT på en måde, som fremmer digital inklusion og modvirker digital risikoadfærd.

Der bliver udvalgt 8 medarbejdere på tværs af specialområdet, som skal gennemgå et kompetenceudviklingsforløb, så de på bedst mulig vis kan understøtte vores borgere i at anvende IKT i hverdagen.

Mål

Målet med projektet er at skabe værdi for vores borgere ved at støtte dem i deres anvendelse af internettet, så de undgår at opleve en krænkende og grænseoverskridende adfærd på internettet.

På kort sigt er vores mål derfor at løfte vores medarbejderes digitale kompetencer, så de på længere sigt kan øge vores borgeres digitale kompetencer, så de kan færdes sikkert på internettet.

Formål

Projektets første del har til formål at afdække borgernes ønsker og behov for anvendelse af teknologi i hverdagen samt afdække udvalgte medarbejderes nuværende digitale kompetencer og kompetenceudviklingsbehov.

Projektets anden del har til formål at give medarbejderne opdateret viden, indsigt og kompetencer på IKT-området, så medarbejderne kan understøtte vores borgere i en hensigtsmæssig og sikker færden, når de anvender teknologi i hverdagen.

Baggrund

Mange borgere med funktionsnedsættelser er i særlig risiko for at blive udsat for krænkelser, overgreb eller anden grænseoverskridende adfærd på internettet.

Disse borgere kan have tekniske færdigheder, men samtidig nogle sociale og kommunikative udfordringer som gør, at de mangler de digitale kompetencer, som er nødvendige for at begå sig digitalt.

De kan eksempelvis have svært ved at forstå konsekvenserne af at lægge opslag på de sociale medier, de kan have vanskeligt ved at tolke beskeder, og desuden kan de have særlige begrænsninger i forhold til at danne sig erfaringer, så de ikke udvikler en naturlig forsigtighed overfor fremmede.

Forskning viser, at indsatser hvori disse borgeres digitale inklusion fremmes kan afstedkomme flere positive resultater, herunder bl.a. øget selvstændighed, større kontakt til omverdenen og forøget livskvalitet.

Hent inspirationsmateriale her

Der er på baggrund af projektet blevet udarbejdet folderen "De gode historier fra IKT-projektet", som giver et indblik i nogle af de indsatser, som der er blevet afprøvet i praksis, og det udbytte, som borgerne har haft af indsatserne.

Hent folderen "De gode historier fra IKT-projektet".

Vi har også udarbejdet en folder med gode understøttende apps til brug i arbejdet med IKT.

Hent folderen "Understøttende apps til gavn for borgeren".

Nedenfor finder du information om, hvordan du bedst muligt kan støtte borgerne i meningsfuld og sikker brug af internettet.

Hent folderen "Sådan kan du støtte borgeren i brugen af internettet".

Hvad er IKT?

IKT står for Informations- og kommunikationsteknologi og dækker over en bred vifte af teknologier, som kan hjælpe borgere, der har brug for kompenserende hjælpemidler til kommunikation eller strukturering af hverdagen og som medvirker til at støtte eller forbedre funktionsevnen hos borgere med kognitiv funktionsnedsættelse.